september 23, 2016

ZELFGEMAAKTE MAYONAISE – ZO DOE JE HET

by
In de tweede aflevering van ‘Over smaak valt te twisten’ maakte kookclub Bolo zelf een mayonaise. Zij kozen voor een mayo op basis van eiwit, wat een iets lichter resultaat geeft. Wij laten je zien hoe je thuis zelf mayonaise maakt!
Oorspronkelijk maak je mayonaise op basis van eigeel, iets zuurs zoals citroensap of azijn, mosterd en olie. Voor een lichtere variant kun je het hele ei gebruiken, of zoals kookclub bolo deed, alleen het eiwit. Je kunt een garde gebruiken voor het kloppen van de mayonaise of kiezen voor een staafmixer voor een snelle versie.
Belangrijk is om hele verse eieren te gebruiken, omdat je ze rauw verwerkt. Let op: voor kleine kindjes, kwetsbare ouderen en zwangere vrouwen is het eten van zelfgemaakte mayonaise niet aan te raden.

Tips:

  • De olie die je kiest heeft veel invloed op de smaak van de mayonaise. Kies voor een milde olie, met niet te veel bittere tonen. Proef de olie die je gaat gebruiken dus eerst even goed. Wil je helemaal geen bittere smaak in je mayonaise, kies dan voor een neutrale olie zoals zonnebloem-, arachide-, of druivenpitolie.
  • Zorg dat de eieren die je gebruikt op kamertemperatuur zijn.
  • Gebruik een hoge beker als je de saus met een staafmixer maakt in plaats van met een garde. Zo kun je de staafmixer gemakkelijk op en neer bewegen en loop je weinig kans op een geschifte saus.
  • Leg een vochtig doekje op je aanrecht en zet daar de beker of kom op – zo voorkom je dat het gaat schuiven wanneer je de olie toevoegt.
  • Voeg de olie niet te snel toe aan de eieren: je loopt anders de kans dat de mayonaise schift. Als dat toch gebeurt kun je het beste een nieuw eigeel pakken en daar de geschifte mayonaise langzaam aan toevoegen.

Basisrecept voor zelfgemaakte mayonaise

Ingrediënten voor een flinke pot:

  • 2 eidooiers
  • 1 tl mosterd naar keuze
  • +/- 400 ml neutrale olie
  • sap van ½ citroen of ½ el azijn
  • zout en peper

Benodigdheden: 

  • Ruime kom
  • Garde

Bereidingswijze:

  1. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de dooiers in een schone, ruime kom en doe de mosterd, het citroensap of de azijn en een snuf zout en peper erbij. Klop met een garde tot een glad geheel.
  2. Begin met het druppelsgewijs toevoegen van de olie. Als dat goed gaat kun je overgaan tot een straaltje olie. Je kunt zelf bepalen hoe dik je de mayonaise wilt maken. Hoe meer olie, hoe dikker de mayonaise.
  3. Proef en breng de mayonaise eventueel nog meer op smaak met extra zout en peper of meer citroensap of azijn.

Variaties

Je kunt dit basisrecept aanpassen aan je eigen smaak. Hou je van zure mayonaise? Voeg dan extra citroen of azijn toe. Wil je een wat diepere smaak? Een paar druppels Worchestershire sauce doet wonderen. Daarnaast kun je ook verschillende smaakmakers toevoegen aan de basissaus, bijvoorbeeld:
  • Fijngesneden zachte groene kruiden (bijvoorbeeld bieslook, dragon, basilicum)
  • Een teentje fijngeperste knoflook
  • Een eetlepel pesto
  • Wat (gerookte) paprikapoeder
  • Chilivlokken of chili-olie
  • Citroenrasp en wat extra citroensap
  • Een halve glad gepureerde avocado
  • Een eetlepel mierikswortelpasta


  • ---

For the original post, see Hello Fresh blog

Geen opmerkingen: